no to teraz bede miał kompa włączonego nonstop :P
Czyżby początek problemów z AC ??
Zwiń
X
-
Czyżby początek problemów z AC ??
Cześć
Dziś zajrzałem pod maskę mojego śmigacza i zauważyłem na tym czarnym plastiku przykrywającym silnik w pobliżu zaworu klimy dziwny tłusto-mokry nalot.
Po zdjęciu czarnej nakrętki oczom ukazała się część zaworka z kulką wewnątrz, a wokół tej kulki minimalna ilość jakiejś piany.
No i teraz moje pytanie: Czy ten zawór zaczął przepuszczać i czy można go wymienić, czy to może część jakiejś większej całości?
Dodam, że klima jeszcze działa, ale wydajność jej jest już średnia.Załączone plikiJarek "Vinci"
-
-
pantol, ten nalot powstaje jak czynnik gdzieś ucieka podjedź do kogoś od klimy niech sprawdzi szczelność bo to wygląda na nieszczelnoć układu i za niedługo może szlak trafic sprężąrke bo sie bedzie załączała a nie bedzie dostatecznego smarowania. lub poprostu sie nie załączy bo zabezpieczenie zadzaiła tak było umnie al ja miałem dużą dziure i cały czynnik zaraz uciekł
1. Jedź na diagnostyke szczelności nie do ASO tylko do zakładu zajmującego sie klimatyzacją
2. do tego czasu nie włączaj klimy wiem że są upały ale lepsze smażenie sie niż nowa sprężartka
Komentarz
-
-
może być . z tego co pamiętam to jest zawór służacy do "dobijania" klimy umieszczony na tzw. niskiej stronie ( po rozprężeniu). Aby sprawdzić czy jest wyciek najlepiej podjedź do warsztatu zajmującego się klimą - powinni mieć chytre urządzonko do wykrywania nieszczelności ( czasami też mają to ludzie naprawiający lodówki - czujnik działa na wykrytą zmianę składu chemicznego powietrza - czyli jak doleci do czujki czynnik chłodzący - nawet w minimalnych ilościach - to się drze). Niestety raczej sam zaworek jest niewymienny i stanowi całość z przewodem na którym jest zamonotwany.Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Komentarz
-
-
no ja swojego czasu bawiłem się urządzonkiem zasysającym powietrze - i w przypadku czegos innego niż std ( czyli azot , tlen i co tam jeszcze wdychamy )darło japę.
djczas, no ja myslę, że można go wlutować, ale to już konkretna zabawa, bo po spawaniu może się okazać, że zawór trzyma , tylko spaw nie :diabelski_usmiech . więc uściślając można tak ująć: ori na pewno cała ruła, a modząc- sam zaworek.Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Komentarz
-
-
Zaworek da sie wymienic bez spawania . To co jest pokazane na zdjeciu to sa tak zwane koncowki : jedna to ssaca druga to tloczna . w tych miejscahc znajduja sie zaworki jakby wentyle i to mozna wyminic moze taki zaworek poszedl. NIE bawil bym sie w jakies spawanie czy cos takiego. Nie raz zdaza sie tak ze zaworek przepuszcza
ale np po naduszeniu jego np srubokrecikiem psyknie i jest juz ok. Moze jakeis zabrudzenie sie dostalo itd.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez djczascała rura to koszt około 800 zł w aso niedawno wymieniałem
Mam nadzieję, że lisiaczek ma rację. Wygląda to tak, jakby ta czarna kulka wewnątrz wentyla przepuszczała. Może jakoś da się to uszczelnić?
Aha, a przy okazji to może poleciłby ktoś jakiś zakład zajmujący się AC w okolicach Bydgoszczy lub Torunia, bo w Grudziądzu to chyba nic takiego nie ma.Jarek "Vinci"
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lisiaczekZaworek da sie wymienic bez spawania . To co jest pokazane na zdjeciu to sa tak zwane koncowki : jedna to ssaca druga to tloczna . w tych miejscahc znajduja sie zaworki jakby wentyle i to mozna wyminic moze taki zaworek poszedl.Jarek "Vinci"
Komentarz
-
Komentarz